Pengenalan
Dewan Makan
bermaksud tempat menyediakan makanan dan minuman dan tempat makan dan minum di
pejabat atau sekolah. Dewan Makan memberikan
peluang untuk mengembangkan tingkah laku dan kebiasaan positif dalam kalangan
pelajar. Hal-hal berikut dapat diambilkira oleh pengurusan sekolah untuk
memperbaiki persekitaran dewan makan sekolah:
1.
menentukan prosedur untuk menutup dan membuka
dewan makan atau apabila pelajar memasuki dan meninggalkan dewan makan;
2.
memperhatikan semua tingkah laku pelajar dalam
dewan makan;
3.
menyusun suatu aturan pembayaran yang tidak
merugikan dewan makan;
4.
membuat susunan tempat duduk yang sesuai;
5.
menentukan peraturan bagi membentuk tatasusila
pelajar di meja makan;
6.
mengatur dekorasi dan informasi, seperti:
lukisan, poster-poster kesihatan;
7.
menyajikan muzik sepanjang waktu makan;
8.
mengatur pelajar yang makan dengan membawa makanan
sendiri; menyusun prosedur pengembalian peralatan atau tempat makanan dan pada
saat meninggalkan ruangan makan
Dengan dimikian, kewujudan dewan makan di asrama sekolah, tidak hanya sekadar untuk
memenuhi keperluan makan dan minum warga asrama semata-mata, namun dapat
dijadikan sebagai ruang untuk mendidik warga asrama tentang kesihatan,
kebersihan, kejujuran, saling menghargai, disiplin dan nilai-nilai lainnya.
Di sinilah kepentingan pengurusan asrama sekolah
sebagai salah satu aspek pengurusan sekolah.
Matlamat dan Objektif Dewan Makan
1. Menyediakan makanan yang seimbang
2. Mewujudkan suasana penyediaan makanan dan
ruang makan yang bersih, sihat, ceria dan selamat
3. Menjalin hubungan yang mesra antara pihak
sekolah dengan pengusaha dewan makan
4. Membudayakan amalan penjagaan kebersihan dan
kesihatan yang baik
5. Membudayakan sahsiah dan disiplin yang baik
sewaktu makan walau di mana sahaja mereka berada
6. Mewujudkan semangat kekitaan terhadap semua
aspek berkaitan dewan makan dalam kalangan warga sekolah dan ibu bapa.
Motto Dewan Makan
BERSIH, SIHAT,CERIA SELAMAT DAN MINDA SIHAT
No comments:
Post a Comment